Thomas Wahlström och Arne Wickander: punk och poesi på Rönnells Antikvariat! Lördagen den 11 februari, 14:00-16:00.

Presentation av  böckerna Den trettonde punkarn, Arne Wickander och Slarvigt upphängda horisonter, Thomas Wahlström. Uppläsningar och samtal ledda av Jonas Ellerström.  Fri entré, ingen föranmälan behövs. Rönnells Antikvariat, Birger Jarlsgatan 32.

 

Thomas Wahlström är poet, författare, konstnär och musiker i banden Aggressive Soccer Moms och Bleak Outlook. Slarvigt upphängda horisonter (Piudix) är hans nionde diktsamling, den första på tolv år. Han har också publicerat romaner, böcker om skivomslag och punktexter med mera. Med Jonas Ellerström har han översatt en serie dikthäften av Patti Smith & Tom Verlaine, Lou Reed och Laurie Anderson.

För den nya diktsamlingen, berättar TW, ”såg det mörkt ut. Jag hade skrivit texterna under ganska lång tid och hittade inte formen. En omläsning av Eliots Det öde landet, 100 år efter att Ezra Pound på Eliots begäran kraftigt redigerade manuset, gav mig idén att fråga Jonas om han ville göra detsamma med mitt. Han fick fria händer, och boken är antagligen min starkaste hittills. Det är till slut poet jag identifierar mig som. Det var så det började, med punktexter som poesi.

Arne Wickander debuterade 2018 med romanen den tredje punkarn. Den handlar om dom första punkarna i Stockholmsförorten Bollmora i slutet av 1970-talet. Boken fick Selmapriset. Uppföljaren den tionde punkarn gavs ut 2021. I den får vi följa punkarna från Bollmora genom åttiotalet. Den avslutande delen i trilogin, den trettonde punkarn (Renegade Publishing) kom ut hösten 2022.

Romansviten handlar om betongförorten och om människorna som växer upp där. Och om punk förstås. Tredje delen utspelar sig under 1990-talet. Förortscentrumen glasas in. Det blir alltmer påtagligt vilka som får vara därinne och vilka som inte är välkomna. Det som började mest som en lek tjugo år tidigare ställs nu på sin spets. Vad ska man egentligen göra med sitt utanförskap? Räcker det med punkrock och Beyaz? Eller krävs det något mer?

I samarbete med Piudix, Renegade Publishing, Rönnells Vänner, Kulturrådet, Stockholms stad och Humlegården Fastigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *