Den trettonde punkarn, Releaseparty 5 november

Den trettonde punkarn är den tredje och sista delen av Arne Wickanders prisbelönta romansvit om punkarna från Bollmora. Releasepartyt hålls på Brother Tuck, Götgatan 85 i Stockholm den 5 november från 19.00.

Romanen utspelar sig under 1990-talet. Förortscentrumen glasas in. Det blir alltmer påtagligt vilka som får vara därinne och vilka som inte är välkomna. Det som började mest som en lek tjugo år tidigare ställs nu på sin spets. Vad ska man egentligen göra med sitt utanförskap? Räcker det med punkrock och Beyaz? Eller behövs det något mer? Tvivlet mönstrar på som en handsvettig matros. Är det verkligen bättre att dö i rännstenen än att tillbringa sina dagar i en suterrängvåning i en villa i Tyresö? Dricka apelsinjuice, knyta slipsen och klippa gräsmattan? Var det kanske det som var grejen ändå?

Tre huvudteman presenteras redan i första kapitlet: Vänskap, alkohol och död. Det fjärde inställer sig en bit in i boken: Skapande. Att skapa eller dö, är det frågan? Huvudpersonen Arne går en skrivarkurs hos föreningen Ordfjong. Han lär sig konsten att skriva prosa. Vi får följa hans försök att skriva den stora samtidsromanen om punk och om förorten.

Vi förflyttas till Blackeberg, väster om Stockholm. Arne lär känna fyra personer. Den maniskt babblande Ludvid, sångare i The Bonks. Urpunkaren Jonny, som aldrig känner något tvivel, utan är stensäker på att punkrock och alkohol är livets mening. Skinnhuvudet Peter, som alltid är i närheten och fixar fram sånt som behövs. Och Stora Micke, en snubbe med skägg och snälla ögon, men utan några som helst gränser. Tre av dom överlever. En stryker med.

Den tredje delen av punktrilogin är allvarligare och mer ödesmättad än dom två tidigare. Kaoset faller på plats i en tematik och en komposition. Tammefan om boken inte har en klassisk grekisk peripeti. En dramatisk vändpunkt alltså, där kampen mellan skapande och död avgörs.

Bollmora Rekords släpper två skivor samtidigt med bokreleasen. Dels en ep med The Bonks, punkbandet vars enda spelning dokumenteras i romanen och dels en singel med bandet Tussilago. The Bonks spelar på releasefesten på Brother Tuck. Tussilago spelar inte, men flera av medlemmarna återfinns i The Coroners, som ska spela. Romanen ges ut på förlaget Renegade Publishing, som tidigare gett ut den andra delen i trilogin, Den tionde punkarn, som Nina Lekander skrev ett helt uppslag om i tidskriften Fokus. Renegade Publishing gav också ut diktsamlingen Om man ändå kunde få ut skiten ur huvet, dikter av den tionde punkarn själv, Nilz Pilzner, i urval av Arne Wickander.

Första boken i trilogin, Den tredje punkarn, gavs ut på annat förlag. Den fick Selmapriset 2019. Sammantaget spänner romansviten över 1970-, 80- och 90-talen.

Arne Wickander,
”Tre böcker, 575 sidor, om punkarna från Bollmora. Nån skulle göra det. Nu är det gjort.”

Jalle Jardland,
”Nu är den sista delen i trilogin här. Det är med ett visst vemod jag säger ”Hej då!” till Arne och de andra karaktärerna. Kanske kan jag hoppas på att det blir som Liftarens guide till galaxen-trilogin som ju består av fem böcker. Så att jag och alla andra får läsa om vad som händer personerna på 00-, och 10-talet.”

Under tiden som Arne får fundera över att eventuellt göra en trilogi bestående i fem böcker så får vi nöja oss med tips till aspirerande författare i form av Arne Wickanders illitterata manifest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *