den tionde punkarn

av Arne Wickander
(5 kundrecensioner)

199 kr inkl. moms och frakt inom Sverige

den tionde punkarn: miljonprogrammet. på sextitalet bröt man sönder marken och planterade kartonger. byggde bostadsområden i betong. folk bussades dit från bruksorter på dekis. femton år senare sitter dom fortfarande i sina trerummare. och tittar ut. ett nytt gäng rör sej mellan höghusen. infödingar med färgat hår, sönderklippta kläder och klotter på skjortan. ett främmande, trasigt och obegripligt folkslag. vad e det för nåra?

Proggarna flyttade ut på vischan. Raggarna fick förtids­pension. På åttiotalet tar punken över. Den växer fram direkt ur betongen. En punkare i varje trappuppgång. Ett punkband i varje höghus. Repningar. Spelningar. En ständig ström av akti­vi­tet och oväsen. Vad som helst är bättre än ingen­ting. Impulskontrollen står på noll. Allt­ihop slutar med en smäll en råkall kväll i slutet av februari 1986.

den tionde punkarn är en fristående fortsättning på den tredje punkarn, som fick Selmapriset 2019.

Detta är bok numer två i trilogin som utspelar sig på 1980-talet.

I lager

 • Check Mark Fri frakt
 • Check Mark Säkra betalningar
 • Check Mark Problemfria återbetalningar
Artikelnr: 9789198690101 Kategori: Etiketter: ,

Beskrivning

Arne Wickander, född 1960, roman­de­bu­terade 2018 med den tredje punkarn. Boken tilldelades bland annat Selmapriset 2019. Jämförelser har gjorts med både Ulf Lundells Jack och Stefan Jarls Dom kallar oss mods.

Ytterligare information

Vikt 300 g
Dimensioner 200 × 130 × 11 mm
Antal sidor

170

Inbindning

Mjukband

5 recensioner av den tionde punkarn

 1. Adam Steen

  Bok nummer två i serien om punkens genombrott i förorten är minst lika bra som den första. Språket och det stilistiska uttrycket i boken är återigen närvarande och ”på riktigt”.
  Jag minns alla vänner från en tid som flytt. Vissa är kvar, andra inte. Men ingen kan ta ifrån mig känslan av att detta är den kanske bästa tiden i mitt liv. Tack till författare Wickander för att du uppmärksammade mig på det. Kärlek!

 2. Anders Berglund

  Många skratt och hög igenkänningsfaktor. Kunde gått varit några kapitel till, tog slut alldeles för fort. Arne har fångat tiden och känslan i kommunen med allt från Sikvägen till Ringen via bolaget och Salle. Att musiken spelade stor roll i Arnes liv talar både kulturföreningen kaktus och skivsamlingen om. Mest garv blev det i beskrivningarna av de olika jobben som var en bra beskrivning av tidseran.
  Att han minns alla namnen som namndroppas efter all Beyaz är beundransvärt och höjde sanningshalten i berättelsen då flera var bekanta till mig under den tiden.

 3. Niklas Rundquist

  Den Tionde Punkaren är en litterär tidsmaskin som förde mig tillbaka till postpunkens säregna
  värld, såväl i språket som miljöerna, men levererar även ett persongalleri med hög igenkänningsfaktor. Spelade ju själv med en hel del Stockholmsband som då lånade in mig på elfiol. Tyvärr dock aldrig med Ebba Grön, som jag under tre år delade replokaler med under Rågsveds tunnelbaneperrong. Kan därför vittna äktheten i denna störtsköna skildring.
  Beklagar att jag inte började med Den Tredje Punkaren, men den som väntar på nåt gott…

  Niklas Rundquist, författare av Flickan Utan Ansikte, medlem i The Leather Nun och ShapeShiftingAliens.

 4. Anders Sahlin

  Fantastisk, en resa tillbaka i tiden. Goda skratt och skrivit med ett språk som kastade mig tillbaka till tiden för min ungdom. Så jävla bra!

 5. Thomas S

  Helt underbar läsning. Man kastas tillbaks till den bästa tiden i mitt liv. Svettiga replokaler, konserter, hemma sydda kläder och loppis kostymer, alla pengarna gick till punkplattityderna, detta var livet…det var punk. Den bästa läsningen på länge och kan varmt rekommenderas.
  //Totte

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *